Ligegyldig ny regering i Danmark?
Lars Løkke Rasmussen præsenterede d. 28 november 2016 sin nye regering bestående af 22 ministre, men ændrer den nye VLAK-regering noget i dansk politik, eller bibeholdes den samme parlamentariske balance?
Lars Løkke Rasmussen har efter et turbulent år siden overtagelsen af statsministerembedet i 2015 haft mange besværlige problemer med specielt Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, hvilket hovedsagligt har vedrørt skattelettelser og udlændingepolitikken. Et folketingsvalg blev derfor af eksperter betegnet som næsten uundgåeligt.
Lars Løkke Rasmussen havde derfor som statsminister én sidste løsning tilbage for at redde sin egen tid som statsminister i Danmark ved at invitere Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til forhandlinger om dannelsen af en ny regering. Der blev nået til enighed om et regeringsgrundlag, og den nye regering blev præsenteret d. 28 november 2016, hvilket af Lars Løkke Rasmussen blev omtalt som følgende: ”Det er en større regering, og derfor er det også en stærkere regering”. Den nye VLAK-regering har imidlertid stadig et stort gennemgående problem i form af Dansk Folkeparti, som overordnet set stadig er uenige vedrørende skattelettelserne i samfundet.
VLAK-regeringen i aktion
Den nye VLAK-regering ændrer derfor i store træk ikke den politiske situation, fordi regeringen stadigvæk er afhængige af Dansk Folkepartis mandater, hvilker understreges af den politiske korrespondent Uffe Tang, som sagde følgende: “(…) selv om der er kommet en ny regering, så er der ikke indtruffet en ny parlamentarisk situation”. Regeringen, som derfor er afhængig af at søge flertal vil få problemer med Dansk Folkeparti, fordi hvis skattelettelserne skal gennemføres, så vil Dansk Folkeparti med stor sandsynlighed kræve udlændingestramninger. VLAK-regeringen har også skrevet SU-omlægningen ind i regeringsgrundlaget på baggrund af 2025-planen, som Venstre præsenterede tidligere på året, hvilket Dansk Folkeparti også var meget skeptiske over for på daværende tidspunkt, og Jens Henrik Thulesen Dahl (Dansk Folkeparti, uddannelsesordfører) udtalte i den forbindelse følgende: ”Vi kan ikke acceptere, at disse grupper, som i forvejen har det svært, rammes. Vi risikerer, at de grupper ikke får den uddannelse, som de bør”.
VLAK-regeringen har derfor reddet statsministeren Lars Løkke Rasmussen fra en håndfuld problemer, men han står imidlertid stadig med et kæmpe problem i form af Dansk Folkeparti, som vil påvirke den politiske dagsorden for blå blok i måske endnu større grad end tidligere.
Her ses det nye ministerhold.