top of page

Får du også 25.000kr i lommen af dine forældre?

Rigtig mange unge drenge er, de seneste par år, begyndt at bruge rigtig mange penge på dyrt tøj og mærkevarer. Flere undersøgelser har vist at mange unge drenge bruger 50.000kr+ på tøj, især i Nordsjælland. Rigtig mange mener, at det er et problem, at unge bruger så mange penge på tøj, de lærer ikke de rigtige værdier i livet og kan ikke se, hvad man skal prioritere og hvad der er mindre vigtigt. De unge drenge bruger mange penge på tøjmærker som bl.a Saint Laurent, Louis Vuitton og Givenchy. Et godt eksempel er d. 5 november 2015, hvor den populære HM x Balmain kollektion blev lanceret i samtlige HM butikker i Danmark. Her sad unge drenge i kø i flere dage på åben gade, bare for at få lov til at købe 2-3 stykker tøj, som de kunne sælge til overpris nogle dage senere. I et interview med en af de drenge, som campede, udtalte drengen, at han havde fået 25.000kr med hjemmefra, som han kunne købe tøj for. Her ringer der alarmklokker hos mig. Alle mener generationen er forskruet og det er ungdommen der er noget galt med, alligevel giver forældre deres barn 25.000kr til at købe tøj for? Der er noget der ikke helt stemmer.

Det kan virke meget overfladisk at forældre giver sine børn så mange penge, som om de kan købe sig til social overlegenhed ved at proppe penge i deres børn også fremvise dem som små mannequin dukker. Men man skal heller ikke dømme for hurtigt, da vores generation har en anden måde at opbygge livet på og har en helt anden tilgang til forretning bla. gennem de sociale medier, hvor der foregår rigtig meget køb og salg af tøj.

En stor del af unges sociale status og succes ligger gemt i de dyre tøjmærker og mange unge bruger penge som de ikke har, for at opnå denne status og succes. Her kan der også opstå det problem, at der altid vil være unge, som ikke har råd til at købe disse dyre tøjmærker. Det fører til, at de alt for nemt kan risikere at ende lavest i hierarkiet.

Før den kendte HM x Balmain lancering, var der også en anden lancering der trak mange unges opmærksomhed, nemlig de sko som Adidas har lavet i samarbejde med Kanye West - de såkaldte Yeezy Boost 350. Her lå massevis af unge drenge i kø, i helt op til en uge, for at få lov til at købe bare ét par sko, som de kunne sælge med stor fortjeneste. Her lå de unge i kø foran bla. Wood Wood i København og Støy i Århus for at få fat i de eftertragtede sneakers.

For at være ærlig er jeg egentlig fuldstændig ligeglad med hvad unge bruger deres penge på, så længe det er deres egne og selvtjente penge. Det, at børn helt ned i 10 års alderen er berørt af denne modetrend er dog meget bekymrende.

Men jeg bruger selv mange penge om året på dyrt tøj og dyre tøjmærker, derfor synes jeg også selv at unge skal have lyst til at bruge deres penge på hvad de vil, så længe det ikke er penge, som de har fået stukket i lommen af deres forældre.

Det er vigtigt, at forældre lærer deres børn at tjene deres egne penge, så de kan få en forståelse for, hvor meget tøj og andre ting rent faktisk er værd. Derudover er at vigtigt at få snakket med sine børn om de vigtigste ting i livet, såsom menneskelige relationer.

bottom of page