top of page

Mørkets effekt


Nu nærmer den kolde tid sig, og derfor er det vigtigt, at vi klæder os på med en varm vinterjakke og de seneste nyheder. December er her, og mørket kommer langsomt snigende. Julen burde være en tid på året, hvor glæde og kærlighed fylder de varme stuer. Men omtrent 10% af befolkningen lider af af en decideret vinterdepression (SAD), og omkring 90% af befolkningen er påvirket af mørket.

Vinterdepression, også kaldt SAD af ‘sæsonafhængig affektiv depression’, er ikke en helårssygdom. Det er en midlertidig diagnose, som bliver alvorlig, så snart du har oplevet symptomerne to vintre i træk. Vinterdepression er en typisk depression, som gør en person depressiv i en bestemt periode. Her forekommer symptomer, såsom mangel på energi og initiativ, træthed og et øget energibehov, øget madlyst og nedsat social aktivitet.

Drukner du ofte dig selv i lange nætter på netflix, er du afhængig af kaffe og er lysten til uendelig mængder af brunkager altoverskyggende? Så burde du overveje, om du egentlig bare er en mega doven teenager, eller om professionel hjælp ville være svaret. Vi unge går ofte med hovedet nede og i mørkere tøj, når november lakker mod enden. Julen er den tid på året, hvor familien samles, og dem der er alene går en hårdere og kold tid i møde. Solen står lavere på himlen, og dagen er derfor kortere. Derfor får vi mindre D-vitamin, som gør os mindre glade i låget.

Samtidig er vinteren skyld i, at mange mennesker bliver stressede, over alle de mange julegaver, de skal købe, og alle de ting, man skal nå at gøre klar inden nytår. Men der er én ting, vi skal huske jo gladere vi er, jo gladere er alle andre.

Hvis du kan nikke genkendende til de førnævnte symptomer, skal du vide, at du ikke er alene. Julen burde være den gladeste tid på året, men det er faktisk den tid, hvor mange oplever en stresset hverdag. Da depression/stress ikke er en direkte synlig sygdom, kan vi ofte gå og tro, at alle har dette fantastiske liv og er så glade, mens flere og flere faktisk er ved at gå helt ned. Så lad os alle tage en ven i hånden. Lad os gå en tur i den forhåbentligt hvide skov og nyde en varm kakao efter, med et smil på læben og i godt vinterhumør.

bottom of page